Accés al contingut Accés al menú de la secció
home
Dijous, 20 d'abril de 2017

Jornada de Transferència I+D+I «El uso de los isótopos en la resolución de problemas de contaminación ambiental»

26 d'abril al Parc Científic de Barcelona - Auditori Antoni Caparrós, Barcelona


L’Agència de Residus de Catalunya col·labora amb MAIMA (Grup de Mineralogia Aplicada i Medi Ambient) en la Jornada de Transferència I+D+I «El uso de los isótopos en la resolución de problemas de contaminación ambiental».
MAIMA forma part del Departament de Mineralogia, Petrologia i Geologia Aplicada de la Facultat de Ciències de la Terra (Universitat de Barcelona).

La finalitat de la jornada és proporcionar informació sobre les possibilitats que ofereixen els isòtops estables en la caracterització i remediació d'emplaçaments contaminats. La jornada començarà amb una sessió introductòria, en la qual es posarà en context la problemàtica actual d'aigües i sòls contaminats de Catalunya i s'explicaran les bases teòriques per entendre les aplicacions dels isòtops estables en la identificació de fonts de contaminació, la caracterització de processos de degradació i els càlculs d'eficàcia de la degradació. En la segona meitat de la jornada es presentaran alguns exemples d'emplaçaments contaminats (per nitrats, mineria, o contaminació industrial) en els quals MAiMA i empreses col·laboradores han aplicat amb èxit les eines isotòpiques per a la identificació de les fonts de la contaminació; la quantificació de l'atenuació natural; o el seguiment de l'eficàcia d'estratègies de bioremediació induïda (bioestimulació in situ), i de tractaments abiòtics de degradació (barreres permeables reactives i oxidació química in situ). Finalment hi haurà un espai obert a conclusions i debat.