Accés al contingut Accés al menú de la secció
home
Dimarts, 07 de febrer de 2017

Rull: "Catalunya ha de liderar la transició cap a un model d'economia circular"

El conseller de Territori i Sostenibilitat assegura que l’economia verda “és més rendible que la que genera residus”, amb potencial per crear fins a 80.000 llocs de treball anuals si representés el 2% del PIB català · Participa al fòrum internacional de gestió municipal de residus Waste in progress, que té lloc a Girona


Rull wasteinprogress

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha explicat aquest migdia que “Catalunya ha de liderar la transició cap a un model d’economia circular i ho ha de fer per donar respostes als reptes de cohesió social, territorial i sobretot de sostenibilitat del present i del futur del nostre país”.

Rull ho ha dit en el marc del fòrum internacional de gestió municipal de residus Waste in progress, que se celebra fins dimecres a Girona, on hi ha participat amb l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, el vicepresident de la Diputació de Girona, Fermí Santamaria, i el delegat d’Ecoembes, Óscar Martín.

L’economia circular és una aposta per la sostenibilitat, per la competitivitat i per la menor dependència exterior. Per a nosaltres, per als catalans, la transició cap a l’economia circular és un altre component estimulant del procés cap a un país nou”, ha sentenciat Rull.

El conseller ha assegurat que “no només ens plantegem un compromís moral, sinó que l’economia circular ja és més rendible que la que genera residus”. En aquest sentit, ha recordat que “si l’economia verda representés un 2% del PIB de Catalunya, estaríem creant entre 60.000 i 80.000 llocs de treball”.

 

Crida a la innovació empresarial

Rull ha recordat els objectius de recollida selectiva marcats per la Unió Europea, en el sentit d’assolir el 50% l’any 2020 i el 70% el 2030, i ha valorat que “Catalunya ha orientat bé les coses”. Actualment, el percentatge de recollida selectiva de residus és del 39%. No obstant, “ara necessitem una empenta afegida des de la participació de la ciutadania i, sobretot, des de la innovació i la tecnologia”.

Per al conseller, “les empreses, especialment les del sector de residus, han d’encaminar la seva acció cap a la innovació, fent el salt cap a estratègies que disminueixin de forma clara l’abocament de residus, ens permetin el màxim aprofitament d’aquests recursos prèvia a la deposició, i fins i tot comencem a introduir plantejaments de mineria d’abocador, per recuperar materials”.

És per això que la Generalitat ha endegat un seguit d’accions per contribuir a la gestió dels residus en el marc de l’economia circular: una nova planificació; campanyes de sensibilització per augmentar la recollida selectiva; la introducció de cànons o de pagament per generació; ajuts enfocats al foment de l’economia circular, i l’impuls de projectes de reutilització o de simbiosi industrial.