Accés al contingut Accés al menú de la secció
home
Divendres, 03 de març de 2017

La ‘simbiosi industrial’ a Manresa generaria un estalvi anual de més d’1,35 milions

Avui s'han presentat les conclusions del projecte innovador "Manresa en Simbiosi" que promou l'economia circular en el sector empresarial del Bages.


bufalvent

L’Agència de Residus de Catalunya i l’Ajuntament de Manresa han presentat avui les conclusions del projecte ‘Manresa Simbiosi’, que promou l’economia circular en el sector empresarial del Bages. Es tracta d’una prova pilot en marxa des del maig del 2015 que ha implicat 27 empreses de l’àrea de Manresa en la millora de la gestió d’11.000 tones de residus

Es tracta d’una prova pilot impulsada per l’ARC, l’Ajuntament de Manresa i el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, que ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, el Centre Tecnològic de Manresa i l’Associació d’empresaris de Bufalvent.

L'acte de presentació ha tingut lloc a la seu del  Polígon Industrial Bufalvent de Manresa i ha comptat amb l’assistència de Josep Maria Tost, director de l'Agència Catalana de Residus;  Àuria Caus, regidora d'Indústria i Comunicació de l'Ajuntament de Manresa; Jordi Serracanta, regidor de Qualitat Urbana i Serveis de l'Ajuntament de Manresa; Joan Llansó, president de l'Associació d'Empresaris del Polígon Industrial de Bufalvent; representants de Simbiosi, i representants d'algunes de les empreses participants al projecte (Tècnium, Fitaller i Lutesor).

 

Més d’un milió d’euros d’estalvi potencial

‘Manresa en Simbiosi’ ha permès posar en contacte diverses indústries i entitats, per entrar a formar part d’una xarxa de connexions i intercanvis on es busquin i es posin  en marxa solucions innovadores, dins un mateix territori, per tal de valoritzar materials residus, energia, aigua, experiència, espais, logística, etc., i avançar cap a l’economia circular.

El projecte ha servit per identificar una generació local d’energia per valor d’1’2 milions d’euros amb la implantació de la sinergia d’energia, i un estalvi de 135.000 euros en la gestió de residus. L’anàlisi s’ha fet a partir de la participació de 27 empreses, així com 50 tècnics i empresaris involucrats. El projecte ha identificat 8 sinergies –quatre en implantació i quatre en estudi-, al voltant de recursos com l’energia, plàstics, matèria orgànica, així com petits estocs.

L’estudi ha quantificat la millora de la gestió de 12.000 tones de residus, 256 tones de les quals deixen d’anar a l’abocador, així com l’estalvi d’11 tones de matèries primeres.

Durant l’acte s’han donat a conèixer quatre exemples d’acords entre empreses del Bages que ja optimitzen i reutilitzen els recursos, al voltant de la recuperació i valorització de plàstics, l’aprofitament de retalls de patronatge de paper i plàstics, l‘optimització de recursos orgànics i optimització de gestió de residus de fibra de vidre.

També s’han explicat les subvencions que l’ARC ofereix a les empreses i agrupacions d’empreses per dur a terme projectes de simbiosi industrial. En els ajuts d’economia circular de l’any 2016 l’ARC va atorgar 118.000 euros per finançar parcialment 6 projectes de simbiosi industrial a Catalunya, entre els quals es troba la continuació del projecte ‘Manresa en Simbiosi’. Es preveu publicar les convocatòries d’ajuts per a l’any 2017 durant el mes de març.

Durant l’any 2017, l’ARC aportarà 20.000 euros per continuar l’actuació de promoció de la simbiosi industrial a Manresa, en el marc dels ajuts 2016 per al foment de l’economia circular.

Més informació