Accés al contingut Accés al menú de la secció
home
Dimecres, 10 de maig de 2017

199 accions de neteja dels espais naturals catalans se sumen a la iniciativa europea 'Let's Clean Up Europe!'

• Els ciutadans de 27 regions d’Europa estan convidats durant el mes de maig a recollir i valoritzar les escombraries i altres residus abandonats en el medi • L’Agència de Residus de Catalunya coordina les accions programades a Catalunya, 112 a les comarques de Barcelona, 38 a les de Girona, 27 a les de Tarragona, 14 a les de Lleida i 8 a les de les terres de l’Ebre


cartell LCUE

Entre el 12  i el 14 de maig se celebra a 27 regions europees la iniciativa europea “Let’s Clean Up Europe!” en la que els ciutadans poden participar, de manera voluntària, en diferents accions de neteja dels espais naturals, com boscos, platges, rius o rieres. La Comissió Europea fomenta les accions per sensibilitzar les persones sobre l’abast del problema dels abocaments incontrolats i promoure canvis en els hàbits i el  comportament dels ciutadans.

A Catalunya, entitats públiques i privades ofereixen més d’un centenar d’activitats de neteja d’entorns naturals on persones de totes les edats hi poden participar. L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) coordina aquestes accions, promogudes per administracions públiques, associacions del tercer sector ambiental, centres excursionistes, escoles i instituts, associacions, ONGs i ciutadans.

Les accions de neteja donen resposta a problemes ambientals originats per abocaments incontrolats en espais naturals per evitar possibles contaminacions i restaurar-ne l’habitat i el paisatge. Més enllà d’aquest fet, també tenen un alt potencial de sensibilització per a la ciutadania, ja que són una bona oportunitat per visualitzar l’efecte dels comportaments incívics.

 

Més de 190 accions a 37 comarques

Catalunya participa amb 199 accions a 37 comarques de 5 demarcacions, majoritàriament a les de Barcelona (56%) i Girona (19%). En total hi participen 189 entitats de 163 municipis. Es poden consultar les accions en detall a la web de l’ARC.

L’experiència d’altres anys demostra que la gent se sorprèn de la quantitat de deixalles que es generen i es llencen al seu entorn. Com a particularitat, durant les accions de neteja, a Catalunya, es farà pedagogia sobre la prevenció en la generació dels residus, i la brossa recollida se separarà de forma selectiva.

L’objectiu és demostrar que aquests residus són, en realitat, recursos. El paper, el vidre, els metalls i el plàstic, si es recullen separadament  poden reciclar-se. A més, es redueixen els efectes sobre el medi ambient d’allò que s’aboca, es creen oportunitats econòmiques i llocs de treball, i es contribueix a impulsar Europa cap a una economia més circular.

A Catalunya, l’any passat es van promoure 175 accions de neteja durant el Clean up day, que es va celebrar del 6 al 8 de maig de 2016. Aleshores es van recollir 47,5 tones de residus i hi van participar més de 6.000 persones. Enguany, amb les 199 accions programades, les entitats estimen una participació de més de 9.700 voluntaris.

 

Algunes neteges destacades

D’entre totes les neteges d’aquesta edició, destaquen:

 

  • La dels espigons de les platges de Barcelona, organitzada per el CEGUB (Club Esportiu Guàrdia Urbana Barcelona), el dia 12 de maig, de 9 a 13 hores. El punt de trobada és al centre busseig Vanas Dive.
  • #NetejaMontserrat, convocada per la Creu Roja a la Muntanya de Montserrat. Es netejarà la Regió de Sant Jeroni (Parc Natural de la Muntanya de Montserrat), el dia 13 de maig, de 9 a 13:30 hores. Trobada a l’estació del Cremallera de Montserrat "Monistrol-Vila".
  • Més de 200 voluntaris inscrits de les empreses de plàstics en el Voluntariat Verd de CICLOPLAST, a dues neteges a Tarragona (río Francolí, 13/05) i a Valencia (Parc Natural Serra de Mariola, 14/05 y Parc Natural de la Albufera, 13/05)
  • L’associació ‘Dona la cara pel riu’ organitza una neteja del riu Anoia a l’altura de Gelida, com a part de les Jornades per a la neteja i recuperació de l’Anoia al seu pas per Gelida. L’activitat tindrà lloc el dia 14 de maig de 9:30 a 16 hores.

 

Conferència Internacional

En el marc de dos projectes LIFE -La Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR) i el projecte reWINE-, l’ARC organitza una conferència internacional “Prevenció qualitativa: una nova via cap a l’economia circular” per compartir experiències, comparar punts de vista i explorar nous camps d’acció en la prevenció de residus i, especialment, en la prevenció qualitativa. Aquesta conferència coincidirà també amb la celebració de la 15a Jornada de Prevenció de Residus i amb el lliurament dels VIII Premis Europeus de Prevenció de Residus.

L’acte tindrà lloc el dia 18 de maig a la Casa Llotja de Mar a Barcelona.

 

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Aquesta iniciativa està coordinada per la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, a través del Projecte LIFE+ del qual l’ARC n’és sòcia. L'objectiu és organitzar, durant una setmana i arreu d'Europa, accions per donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria; fomentar accions sostenibles per reduir els residus; fer públiques les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus; i fer canviar el comportament quotidià dels europeus  en àmbits com el consum o la producció. Enguany, la Setmana se celebrarà del 18 al 26 de novembre de 2017.

La campanya “Let’s Clean Up Europe!” compta amb el suport econòmic dels sistemes col·lectius de responsabilitat ampliada del Ecoembes i Ecovidrio, l’Associació Paisaje Limpio, la Diputació de Barcelona i Cicloplast.

Més informació