• Imprimeix

Residus i canvi climàtic

L'informe del 2012 de les emissions de GEH, Gasos Efecte Hivernacle, a la UE-28 suggereix que el sector dels residus va representar poc més del 3% del total d'emissions. Aquest baix percentatge podría fer pensar que es tracta d'un sector en el qual es pot fer relativament poc per contribuir a reduir els GEH però res més lluny de la realitat. Diversos estudis indiquen que els estalvis potencials deguts a les millores de tones de C02 equivalent) superen amb escreix el nivell d'emissions reportades sota el sector "residus" a l'inventari (de l'ordre de 100 milions de tones de C02 equivalent).

Catalunya ha estat present a la cimera de París juntament amb 200 països i s'ha compromés a lluitar contra el canvi climàtic mitjançant diverses iniciatives legislatives i de planificació estratègica. El PRECAT20 és una d'elles; el programa té com a objectiu contribuir des d'una prespectiva de cicle de vida, i en el marc de la política energética, a la lluita contra el canvi climàtic i altres impactes associats a la gestió de residus i a l'ús de recursos.

Els nous paquets d'economía circular presentats a la COP21 de París han de contribuir a la reducció de les emissions dels GEH. Per aquesta raó cal transformar el model i canviar de paradigma; això implica una nova política municipal que comporti un salt qualitatiu en sistemes de recollida, fiscalitat, sensibilització, etc.

 

La gestió dels residus municipals i el seu impacte en el canvi climàtic