Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Àmbits d'Actuació  > Tipus de residu  > Excedents de dejeccions ramaderes
 

Excedents de dejeccions ramaderes

Les dejeccions ramaderes són els excrements i residus excretats pel bestiar o barreges de llit amb material residuals encara que s'hagin transformat. Normalment es distingeixen diferents tipus de dejeccions ramaderes (fems, purins, gallinassa) segons la procedència i el contingut de matèria seca.
Un dels destins majoritaris de les dejeccions ramaderes és la seva aplicació als sòls agrícoles com a fertilitzant orgànic, atès que constitueix, en la major part dels casos, un instrument per al manteniment/increment del contingut de matèria orgànica del sòl (i, indirectament, de la seva fertilitat física) així com una font d'elements nutritius per als cultius. La gestió de les dejeccions ramaderes en una explotació es pot fer dins del marc agrari, fora del marc agrari o una combinació dels dos tipus de gestió:

  • Gestió en el marc agrari: aquest sistema consisteix en l’aplicació agrícola de les dejeccions en una base agrícola, i contempla els tractaments en origen que es puguin dur a terme a les explotacions ramaderes.
  • Gestió fora del marc agrari: gestió mitjançant un gestor  de residus autoritzat per l’Agència de Residus de Catalunya.

 

 
Preguntes i respostes freqüents
Introducció - Guia interactiva de les tecnologies per al tractament - Proveïdors de tecnologia - Proveïdors de tecnologia - Suggeriments o observacions
Consulteu a la base de dades les instal·lacions per a la gestió de dejeccions ramaderes a Catalunya
Normativa sobre dejeccions ramaderes del Departament d'Agricultura , Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.