Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Àmbits d'Actuació  > Tipus de residu  > Brossa Marina  > Projectes  > Projecte Marviva
 

Projecte Marviva

Aquest projecte de recollida de deixalles marines és una iniciativa de l’ARC juntament amb la confraria de pescadors del Port de Barcelona i l’Autoritat Portuària de Barcelona.

Com funciona?

Els pescadors porten a terra voluntàriament les escombraries marines (marine litter) que recullen amb les seves xarxes de pesca durant la jornada de feina a la mar.

Aquestes escombraries marines es dipositen en un contenidor que es descarrega quan els pescadors arriben a port ; El contingut del contenidor de cada embarcació es pesa, es quantifica, es fotografia i es classifica. Posteriorment, els residus ja caracteritzats es gestionen separadament, prioritzant-ne la valorització.

Per què?

Cada any, enormes quantitats de residus s’aboquen a la mar mediterrània. Som conscients d’aquest problema, però encara no tenim prou coneixement sobre les quantitats i els tipus de residus marins que hi ha a la nostra mar ni de quines en són les causes.

Les escombraries marines són una gran amenaça per a la vida marina, la pesca comercial, el turisme i el transport marítim, atès que poden tenir conseqüències , com ara:

    • La degradació de la qualitat de les aigües marines, que n’afecta la fauna i la  flora
    • La disminució de les captures de pesca
    • La introducció dels contaminants en tota la cadena tròfica (inclòs l’èsser humà)
    • L’impacte en la imatge de les zones turístiques
    • L’augment de les despeses de neteja d’aigües dels municipis costaners.


Beneficis del projecte

Medi Ambient: reducció dels impactes de les deixalles sobre la fauna marina, que van des de la ingestió i el possible efecte toxicològic fins al dany físic directe per l’escanyament o l’estrangulament amb residus plàstics.

Salut i seguretat: aconseguim aigües més netes amb una millor qualitat evitant riscos pels banyistes. Així mateix, la disminució de les escombraries marines fa més segura la navegació.

Economia: es redueixen els riscos de danys directes a les embarcacions, com també el temps que es dedica a la neteja i el manteniment de les xarxes. També es redueixen els costos de les autoritats locals per netejar les platges i els sòlids flotants.

Turisme: la neteja de platges, aigües costaneres i fons marins pot fer augmentar visites i els ingressos relacionats amb aquest sector.

En aquest projecte que tindrà lloc durant 1 any hi participen 11 embarcacions d’arrossegament de la Confraria de pescadors de Barcelona.

Data d'actualització: 16.11.2015