La investigació d’un sòl contaminat analitza la contaminació causada per alguna activitat humana per tal de gestionar-la, minimitzant els seus efectes adversos sobre la salut humana i la pèrdua de recursos naturals. El principal repte actual és avançar cap a la descontaminació sostenible d’aquests sòls contaminats i, per fer-ho, és imprescindible la col·laboració dels diferents actors implicats (grups de recerca, sector empresarial i administracions locals).

jornada sòls

El Govern de la Generalitat de Catalunya, tal com recull el Pla de Govern 2013-2016 i l’Estratègia Catalunya 2020 (ECAT 2020), té el compromís de fomentar el sistema d’investigació, desenvolupament i innovació i l’afavoriment de la transferència de resultats amb el sector productiu.

En aquest context, l’Agència de Residus de Catalunya va organitzar el dia 20 de gener de 2015 a la Universitat Autònoma de Barcelona, aquesta jornada tècnica sobre la contaminació del sòl d’origen local o puntual amb la finalitat d’intercanviar coneixements i línies de treball comunes i cercar noves solucions a la problemàtica ambiental de la seva descontaminació. Mitjançant la constitució de taules de treball multisectorials es van debatre els principals aspectes de les línies actuals de recerca (tipologies de tractaments i tècniques de descontaminació, quantificació i aplicacions reals, anàlisi i gestió dels riscos, etc.).

Objectius:

  • Intercanvi de coneixement entre especialistes,
  • Establir noves col·laboracions multisectorials,
  • Proposar línies de treball comunes, i
  • Cercar solucions de problemàtiques ambientals associades a la contaminació del sòl.

 Dirigida a especialistes multisectorials entesos en la contaminació del sòl d’origen local o puntual:

  • Grups de recerca de les universitats de Catalunya,
  • Indústries i enginyeries/consultories, agrupacions industrials, i
  • Administracions.
 
Data d'actualització:  27.05.2015