• Imprimeix

Premis Medi Ambient 2006

premiats

El Premi Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya en la modalitat d'actuacions de reducció i reciclatge de residus vol reconèixer la contribució de les persones al desenvolupament sostenible del país mitjançant iniciatives i actuacions adreçades a l'assoliment d'objectius de prevenció, reducció, i reciclatge de residus

1. Establiments comercials i activitats de serveiv

Ha quedat desert el premi de reciclatge. Quant al Premi de Prevenció i reducció, l’ha guanyat l’empresa de 9 treballadors Estudis Parets Grup Irisware, SL, de Parets del Vallès pel foment de la recollida selectiva i la prevenció de residus, sobretot de paper, entre els seus treballadors, i la implicació en el desplegament de l’Agenda 21 del municipi mitjançant campanyes per promoure el transport alternatiu, les energies renovables i l’estalvi energètic, la vegetació autòctona, etc. A més, aplica els principis de l’arquitectura ecològica als seus locals.

2. Entitats socials, associacions i iniciatives ciutadanes

Candidatura on s’han premiat projectes d’inserció sòciolaboral relacionats amb la recuperació i reciclatge de residus:

 • Prevenció i reducció. Associació Andrómines, de Montcada i Reixac, pel projecte "Reutilitzar residus reciclant persones". Aquesta associació es va crear fa 13 anys i hi han passat més de 1.200 persones acollides que han participat en diferents projectes, a més de tenir 4.800 beneficiaris indirectes. S'hi han recuperat 12.000 tones de materials al llarg d'aquests anys (gestió de deixalleries, voluminosos, tèxtil, material informàtic...), el que ha permès la creació de 9 llocs de treball d'estructura i 20 llocs de treball per a persones amb risc d'exclusió social.
 • Reciclatge. Drapaires d'Emaús, societat cooperativa CL, de Sabadell. Una cooperativa pionera en aquest àmbit al nostre país, creada el 1980. Hi treballen més de 20 persones.
 • Menció especiala la Fundació Trinijove, creada el 1985 a Barcelona, pel projecte de reducció i reciclatge de residus en 9 hotels mitjançant la creació d'"ecopunts", espais habilitats per a la recollida selectiva de paper, envasos lleugers, vidre, matèria orgànica, olis de cuina, palets, fluorescents, bombetes i piles.


3. Centres educatius

S’han atorgat cinc premis i una menció especial, i han quedat desertes les categories de Llars d’infants i centres universitaris.

 • Educació especial. Ampans Centre d'Educació Especial Jeroni de Moragas, de Manresa, pel projecte de recuperació i restauració dels bancs dels jardins públics de Manresa. Un cop restaurats, els bancs s'han instal·lat a Ampans.
 • Infantil i primària. CEUIP Castell Ciuro, de Molins de Rei, que ha desenvolupat tot un seguit d'actuacions adreçades a promoure la recollida selectiva dels residus generats a l'escola, com les restes de menjar i els olis de cuina, els tóners, etc. També promouen la seva reutilització, com seria el cas del paper, llibres de text, jocs...
 • ESO. Escola Pia de Granollers, va iniciar el curs 2001-2002 el "Projecte Papereres", que consisteix en la fabricació de papereres de fusta per col·locar-les dins de l'aula i recollir diferents materials susceptibles de ser aprofitats, sobretot paper i cartró. Periòdicament se selecciona el recollit: el paper escrit per una cara es torna a aprofitar, amb d'altres residus es fa pasta de paper i el que l'escola no pot aprofitar es llença al contenidor blau del carrer. Amb el que va de curs, s'han recollit més de 600 kg de materials mitjançant 42 papereres.
 • Batxillerat. IES Santa Coloma de Farners. Els seus alumnes han realitzat una auditoria de les deixalles generades a l'institut, i de com es gestionen i n'han proposat alternatives per, d'una banda reduir-ne la quantitat de residus i, de l'altra, millorar-ne l'aprofitament i el reciclatge.
 • Menció especial. Zona d'Escolarització Rural L'Aglà, al Priorat, que fa educació infantil i primària. Han promogut entre els alumnes la conscienciació envers la problemàtica dels residus mitjançant diferents tallers i activitats (per exemple, avaluar l'impacte del Rally Catalunya al seu pas per aquests municipis), els alumnes han fet una conferència sobre el tema als veïns del poble, i l'escola promou la recollida selectiva.


4. Ens locals

 • Reducció i prevenció. Ajuntament de Sabadell, que ha posat en funcionament un punt mòbil d'informació sobre residus i consum responsable. Aquest servei funciona com a eix vertebrador de tota la campanya engegada per l'ajuntament en aquest àmbit.
 • Recollida selectiva i reciclatge. Ajuntament de Sant Bartomeu del Grau, que ha fet una clara aposta per maximitzar l'aprofitament de les deixalles: és un municipi de poc més de 1.000 habitants, i disposa d'11 àrees de recollida selectiva i de 10 compostadors.
 • Dues mencions especials:
  • Consell comarcal de l'Alt Empordà, que està fent un projecte per confeccionar una guia digital per a la prevenció de residus que, un cop finalitzada, es publicarà al seu lloc web i estarà accessible per a tothom.
  • Ajuntament de Matadepera, que el maig de l'any passat va implantar el sistema de recollida selectiva porta a porta a tot el municipi i ha assolit un resultats espectaculars, que superen el 80% de recollida selectiva. Aquest èxit està molt condicionat per les campanyes de comunicació i s'ha vist reforçat pel pla d'ocupació de persones amb dificultats de reinserció laboral, concretament dones de més de 45 anys. Ja se n'han contractat dues per informar i resoldre dubtes sobre les diferents recollides selectives.
Data d'actualització:  09.09.2009