• Imprimeix

Candidatures premiades i mencions del Jurat

Candidatures

Els premiats en les diferents categories han estat els següents:

Producte

Cool Downlight, presentat per Simon. Es tracta d’una gamma de llums encastats (downlights) amb tecnologia LED, que combina les millors prestacions lumíniques amb un excel·lent rendiment lm/W i un disseny compacte, elegant, eficient i confortable.

Se n’ha valorat que té un excel·lent rendiment lumínic i un màxim confort visual, integrant conceptes d’economia circular com ara l’allargament de la vida útil i la preparació per al desmuntatge, en un producte que destaca per la simplicitat de les seves formes i el seu disseny compact

Producte en desenvolupament: El premi ha estat compartit. 

Cadira Biennale, presentat per Figueras International Seating, amb col·laboració de Josep Ferrando Bramona. Un sistema de seients fractal i monomaterial que va de l’individual al col·lectiu.

Per ser una cadira molt atractiva, icònica i poètica, de formes simples, monomaterial, fabricada íntegrament amb fusta certificada d’origen controlat, modular, reciclable, de disseny fractal amb geometries aparentment simples aconseguides gràcies a un gran esforç de disseny amb eines avançades.

Antivolabossa, presentat per UrbaserEstudi Salva Fàbregas i Xarxa Ambiental. Un element per evitar que les bosses d’escombraries de les papereres volin i buidin el seu contingut a la via pública. Evita el malbaratament de milers de bosses d’escombraries, així com l’embrutiment de la via   pública, i està elaborat a partir d’un tros de goma provinent del manteniment dels contenidors de recollida selectiva.

Per aportar una solució a un problema especialment rellevant al Mediterrani com és l’acumulació de brossa al mar (marine litter), amb una idea enginyosa, aparentment simple, però que amaga un elaborat i rigorós esforç de recerca i anàlisi, i que a més utilitza com a matèria primera un residu   propi del sector.

Estratègia

Kigali Chair Project, presentat per Clara Romaní i Josep Mora. Una iniciativa que es va portar a terme a Ruanda i que consisteix a organitzar tallers en   què es mostra com fabricar una cadira de rodes a partir dels recursos disponibles localment, amb un sistema de construcció simple i adaptable a les       diferents necessitats dels usuaris.

Per la seva sensibilització cap a l’ecodisseny amb la reutilització d’elements comuns disponibles localment i processos de fabricació senzills, pel gran valor social afegit de la proposta i per ser fàcilment replicable en països en desenvolupament

Disseny jove

Invento. Disseny d’un miniaerogenerador, presentat per Andrea Artero, Albert Bercero i Joel Plana de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (UPC). Miniaerogenerador d’ús domèstic consistent en una turbina d’energia minieòlica per col·locar a les   façanes de cases o edificis. Incorpora un mòdul basat en geometries aerodinàmiques.

Per la implicació d’un estudiant en l’ordenació del territori, per aprofitar un espai mort i donar multifuncionalitat a les rotondes i optimitzar la gestió de l’aigua,  que és un recurs escàs en la conca mediterrània.

Disseny euro-mediterraniPep Lemon, presentat per Lemon Factory S.L., amb la col·laboració de la Fundació Amadip.Esment, Agroilla, La Paduana i     Comercial Bordoy, de Mallorca. Iniciativa per aprofitar els cítrics de destria de l’illa de Mallorca i convertir-los en una beguda de refresc natural, local i amb compromís social.

Per donar resposta a un problema ambiental de màxima actualitat i prioritat, el malbaratament alimentari, i perquè dóna una cadena de valor a un producte que no tenia valor en el mercat; pel compromís social de l’estratègia, perquè crea sinergies entre entitats locals de les illes, per la seva replicabilitat a la zona mediterrània i la seva bona presentació i comunicació.

collage guanyadors

Mencions

 

A més dels premiats, el Jurat va concedir 11 mencions, que són les següents

Producte:

 “FLIWER - SMART GARDENING REVOLUTION”, presentat per INVOLVE NEWTECH SL, AMB LA COL·LABORACIÓ D'ÀNIMA BARCELONA I D'IRTA- MAS BADIA.

Per ser un element “smart”, innovador, amb potencial de futur que facilita l’estalvi de recursos (aigua i fertilitzants) en el sector agrícola i de la jardineria.

“ECOCONPACK, L'ECODISSENY PER AL RENTAT DE ROBA INSTITUCIONAL”, presentat per PROQUIMIA.

Per proporcionar al sector de les bugaderies una solució equilibrada entre rendibilitat i sostenibilitat, amb un producte amb clars beneficis ambientals     (estalvi d’aigua, energia, packaging) i d’estalvi de temps, acreditat amb Ecolabel.

“IGNIAGREEN - URBAN GARDEN” presentat per SACOPA, SA

Per ser una solució senzilla però amb molt de potencial per instal·lar cobertes verdes urbanes, que incorpora estratègies d’ecodisseny en totes les fases del cicle de vida. producte monomaterial, fabricat amb material reciclat, modular, que afavoreix l’estalvi d’aigua durant el seu ús, i reciclable al final de la seva vida útil.

Producte en desenvolupament:

“NEOBALLAST - BUSCANT EL BALAST DEL FUTUR”, presentat per COMSA SAU, UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA, IBERMAPEI I GESTIÓ MEDIAMBIENTAL DE PNEUMÀTIC

Per innovar en un material en el que mai no s’havia innovat abans, millorant les seves prestacions i allargant la seva vida útil, afavorint l’estalvi de recursos naturals i  utilitzant un residu de complex reciclatge com és el cautxú dels pneumàtics.

Estratègia:

“ESPIGOLADORS: TRANSFORMANT PRODUCTES IM-PERFECTES EN OPORTUNITATS”, presentat per ASSOCIACIÓ ESPIGOLADORS AMB L' ACOMPANYAMENT DE TANDEM SOCIAL

Per donar resposta a un problema ambiental de màxima actualitat i prioritat com és el malbaratament alimentari, donant segones oportunitats a aliments descartats que encara són aptes per al consum, i pel component social de l’estratègia que també dóna segones oportunitats a les persones.

“LLANA D'OVELLA XISQUETA I ECONOMIA SOCIAL”, presentada per l’ASSOCIACIÓ OBRADOR XISQUETA

Per la protecció de la biodiversitat i la dinamització del teixit social i econòmic local en un territori de muntanya (Pallars Sobirà).

Disseny Jove:

“NESTREAMS”, presentat per JAVIER DEL TORO Y JOSE F. LÓPEZ, d'ELISAVA ESCOLA SUPERIOR DE DISSENY I ENGINYERIA DE BARCELONA

Per proposar una millora en un producte de gran consum, usat en la vida quotidiana de moltes persones, i aportar una solució per a un residu existent de difícil gestió, com són les càpsules de cafè.

“LES ROTONDES DE SANT CUGAT - WASTE TO RESOURCE”, presentat per RAQUEL PÉREZ DE AMO de l'ESCOLA TÈCNICA SUPERIOR D'ARQUITECTURA DEL VALLÈS (UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA)

Per la implicació d’un estudiant en l’ordenació del territori, per aprofitar un espai mort i donar multifuncionalitat a les rotondes i optimitzar la gestió de l’aigua, que és un recurs escàs en la conca mediterrània.

Disseny Euromediterrani:

“WATLY -  LIFE.ENERGY.FUTURE”, presentat per BUIANI CLIMA SRL, d’ITÀLIA

Per abordar la problemàtica de l’aigua, un recurs escàs del Mediterrani, mitjançant un producte de tecnologia innovadora, multifunció capaç de subministrar aigua neta, electricitat i connexió a internet en territoris aïllats, utilitzant únicament l’energia solar. 

“ELIODOMESTICO - OPEN SOURCE SOLAR STILL”, presentada per GABRIELE DIAMANTI, d’ITÀLIA

Per abordar la problemàtica de l’aigua, un recurs escàs del Mediterrani, oferint un producte de disseny obert i senzill, que s’alimenta únicament d’energia solar i que està pensat per ser fabricat localment en territoris en desenvolupament.

“ALINFINI, RECYCLAGE ÉCO-CHIC”, presentat per SANDRINE DOLE

Per l’esforç en integrar materials reciclats en territoris amb menor experiència en ecodisseny, per la senzillesa de les seves formes i per aconseguir obrir-se camí en mercats internacionals avançats.

Data d'actualització:  24.02.2016