• Imprimeix

Marsella acull el IV Comitè directiu del projecte ECOWASTE4FOOD

Durant el IV Comitè Directiu celebrat el dia 3 de juliol, els socis del projecte ECOWASTE4FOOD han revisat els progressos realitzats durant el tercer semestre del projecte.

06/07/2018 13:07
Marsella

La capital de la regió de Provença-Alps-Costa Blava ha estat l’escenari on s’han reunit els socis i experts implicats en el projecte europeu Ecowaste4food del 3 al 5 de juliol.

El nucli de l’agenda ha estat el disseny dels plans d’acció locals i regionals de prevenció del malbaratament alimentari.

Més de 30 participants entre socis, experts i membres dels comitès estratègics regionals  han debatut sobre les barreres i oportunitats identificades en l’elaboració dels plans d’acció. També s’han abordat metodologies per involucrar els comitès estratègics en la implantació dels plans, sobre la vinculació de les accions amb les prioritats d’inversió de les polítiques europees i regionals i sobre com incorporar les ecoinnovacions en els plans d’acció. 

La jornada s’ha fet ressò de la recent publicació de la plataforma Interreg sobre aprenentatges en polítiques de malbaratament alimentari que recull tres bones pràctiques destacades dins el projecte Ecowaste4food, entre elles, la iniciativa catalana ‘Pesa i pensa’ que impulsa la reducció del malbaratament en els menjadors escolars. 

Cada soci està al càrrec de difondre el procés d’elaboració dels plans d’acció en el seu territori així com de donar a conèixer els plans una vegada aprovats per avançar en la prevenció del malbaratament. Com a suport a aquesta tasca,  durant la jornada s’ha presentat una estratègia de comunicació comuna que inclou diversos materials divulgatius de sensibilització i plataformes per transmetre ecoinnovacions i bones pràctiques de les regions sòcies.

 

Sobre l'ECOWASTE4FOOD

Al projecte ECOWASTE4FOOD hi participen autoritats locals i regionals de set països a tot Europa: Catalunya, a través de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC); Région Sud (França); Devon County (Regne Unit), Wielkopolska (Polònia), Ciutat de Ferrara (Itàlia), Western Macedonia (Grècia) i South Ostrobothnia (Finlàndia). El projecte vol fer front a la pèrdua recurrent de fins al 50% de la producció agrícola europea que no es consumeix, i alhora demostrar que els residus d'aliments poden gestionar-se per contribuir a una economia eficient i respectuosa amb el medi ambient. ECOWASTE4FOOD "Suport a la innovació ecològica per reduir el malbaratament alimentari i promoure una economia eficient en el consum de recursos” és un projecte europeu Interreg de quatre anys de durada (2017 – 2020).

Des del gener de 2017, un comitè estratègic ha estat activament involucrat en la selecció de bones pràctiques en cadascun dels territoris participants. En finalitzar 2018 i amb les bones pràctiques recopilades, aquestes s’inclouran en un pla d’acció contra el malbaratament alimentari adaptat al territori, que s'aplicarà entre el 2019 i el 2020.

El projecte ECOWASTE4FOOD constituirà una valuosa aportació al debat sobre les futures prioritats dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional que es tractarà el 2019.

Més informació